Newsletter
Załóż konto na naszym sklepie aby uzyskać -5% na pierwsze zakupy oraz zapisz się do naszego newslettera aby zgarnąć dodatkowe rabaty!
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Rodzaje noży kuchennych i ich zastosowanie

Szybki sposób na to, by poprawić swoje umiejętności kulinarne? Dobranie noża kuchennego pod kątem jego zastosowania! Warto, by w szufladzie na sztućce (albo w specjalnym stojaku) znalazło się kilka rodzajów ostrzy. Szybko zauważysz, jaką różnicę robi dobieranie akcesoriów do pokrojenia pieczywa, obrania warzyw lub owoców czy też do filetowania. Poznaj najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych.

Ostrza uniwersalne do krojenia i siekania

Jednym z najbardziej uniwersalnych akcesoriów kuchennych jest nóż szefa kuchni. Jego ostrze jest szerokie i zwęża się do góry, a długość wynosi przeciętnie pomiędzy 18-24 cm. Jest więc dość duży, dzięki czemu można wykorzystać go na różnych etapach przygotowywania potraw, szczególnie do krojenia, siekania i szatkowania wielu rodzajów składników.

Uniwersalne zastosowanie ma także santoku. To japońskie ostrze jest masywne i lekko zaokrąglone; rozpoznamy je także po charakterystycznych wgłębieniach przy krawędzi. Używanie santoku wymaga nieco wprawy, ale warto się tego nauczyć — posłuży nam do przygotowania mięsa, ryb, warzyw i ziół.

Noże do mięs, serów, pomidorów i chleba

W przypadku akcesoriów do steków charakterystyczna jest ząbkowana krawędź, która nie rozrywa mięsa. Ząbkowane ostrze znajdzie zastosowanie także w przypadku pomidorów — umożliwia bowiem łatwe przekrojenie ich delikatnej skórki. Otwory, które zapobiegają sklejaniu się plastrów, to z kolei typowa cecha ostrzy do krojenia sera. Do ćwiartowania różnego rodzaju mięs przyda się z kolei tasak – jego dodatkową zaletą jest tępa, górna krawędź, która służy do rozbijania filetów czy steków. Jednym z najważniejszych przyborów kuchennych jest także nóż do chleba — długi, prosty i z ząbkowaną krawędzią.

Noże do krojenia, filetowania, trybowania i obierania

Ostrza warto dobierać pod kątem rodzaju produktów, jakie będziemy nim obrabiać. Równie istotnym kryterium jest również zastosowanie noży kuchennych. Tu do wyboru mamy akcesoria:

- do krojenia warzyw i owoców — takie ostrze jest proste i krótkie,
- do trybowania, czyli wstępnej obróbki kurczaka poprzez usunięcie z niego niejadalnych części — te ostrza są długie, wąskie i lekko zaokrąglone;
- do filetowania – ostrze przeznaczone do delikatnego mięsa ryb jest przede wszystkim bardzo giętkie,
- do obierania – usuwanie skórek z warzyw i owoców ułatwia w nim zaokrąglona krawędź.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium